Protetik | Vi erbjuder tandproteslösningar | Dental Zone

Protetik

– Ersättning av förlorade tänder
Fast protetik, kron- och bro framställer vi digitalt

Fast protetik: Tillverkning av metallkeramiska lösningar via CAD-teknik

Fast protetik såsom kronor, broar och implantat, framställer vi idag till största delen digitalt och fräser i högsta möjliga grad. Det ger en produkt med hög precision och god kvalitet. Vi gjuter även konstruktioner i de modernaste maskinerna inom gjutteknik.

Våra konstruktioner inom fast protetik framställs i antingen helkeramik, CoCr, titan eller guld. Oavsett vilken typ av konstruktion som önskas så har vi kompetensen, erfarenheten och tekniken för att lösa de mest komplicerade fallen.

bro protes tand
Kostnadseffektiv lösning

Metallkeramik eller helkeramik?

Eftersom materialen som används inom främst fast protetik har olika egenskaper så får du gärna kontakta oss för att diskutera vilket material som är lämpligt i just ditt patientfall. Här nedan går vi in närmare på de olika materialen.

Kronor och broar i metallkeramik

Metallkeramik har använts under många år inom tandvård och tandteknik. Vid exempelvis stora tandförluster och långt mellan stödtänderna är en så kallad MK-bro att föredra. Tack vare utvecklingen av material och tekniker sker framställningen numera ofta med hjälp av digital teknik. Önskas en metallfri konstruktion så finns alternativen som presenteras här nedan.

e.max

Sedan många år använder vi IPS e.max som innehåller glaskeramen Litiumdisilikat som framställs med press/ eller CAD/CAM-teknik. Materialet har en hög styrka på 500 MPa och är därför utmärkt att använda till enstaka kronor och mindre broar i hela käken.

Läs mer här för mer information om IPS e.max-systemet.

Klicka här för mer information för dig som tandläkare. Här finns allt du behöver veta från preparation till cementering.

Zirkonia

Med hög hållfasthet, estetik och perfekt passform är zirkonia ett mycket bra alternativ till metallkeramik. 

De senaste åren har utvecklingen kring broar i keramiska material tagit ett rejält kliv. Med zirkonia kan vi idag göra upp till 14 led men vanligt är mindre broar upp till 6–7 led. Kronor och broar designas, konstrueras och framställs här på labbet vilket gör att vi har full kontroll på hela tillverkningen. Vi arbetar gärna med try-in-broar i PMMA vid stora konstruktioner eller komplicerade bettrelationer för att nå ett optimalt resultat.

Skiktade e.max och zirkonia

För helkeramiska arbeten med extra hög estetik, framför allt i fronten, så kan man bränna på ytterligare en keram, så kallad cut-back. Det gäller både på e.max och zirkonia.
Du kan till exempel göra cut-back på en e.maxkrona i fronten, eller buccalt porslin på en zirkoniakonstruktion. Och det här gör du för att få fram visuella egenskaper som liknar tandens egna.

Digital teknik revolutionerar protetisk framställning

Framställning av protetik med digitala verktyg

Vi tar emot digitala filer från alla kända intraorala scanners på marknaden för framställning av all slags protetik – från singelkronor till hela käkar. Vi arbetar med digitala filer från intraorala scanners som:

  • Trios från 3shape
  • CS Connect från Carestream
  • Sirona från Dentsply
  • Planmeca
  • Meditlink
  • iTero

Avtagbar protetik

Avtagbar protetik är kostnadseffektivt och ibland det enda alternativet för helt eller delvis tandlösa patienter. Vår protesavdelning har både lång och gedigen erfarenhet och kan därför leverera alla förekommande konstruktioner inom avtagbar protetik.

Helprotes
Lösningar med helproteser.
tandimplantat
Delproteser
Delprotes i akryl med metallklammer.
Käke med implantatsystem
Skeletterade proteser
Skeletterade proteser i CoCr, i speciella fall görs skelettet i Titan.
Klammer inom protetik
Flexibla proteser
Flexibla proteser utan metallklammer.
Flexibla proteser utan metallklammer
Overdenture
Lösningar för Overdenture (täckprotes)
Overdenture (täckprotes)
Hör av dig till oss

Vill du beställa protetik? Tveka inte att höra av dig till oss

Hör gärna av dig om du har några frågor. Kontakta oss över telefon eller fyll i formuläret här bredvid.

Rulla till toppen